Scootmobiel Cursus

De KBO Bladel heeft samen met Veilig Verkeer Nederland, Ouderenwerk de Kempen en andere organisaties een tweedaagse cursus voor scootmobielgebruikers georganiseerd.

Vrijdag 27 maart was er theorieles.
De verkeersregels voor deze groep weggebruikers werden door Frans Cuunders m.b.v. een diapresentatie duidelijk uitgelegd.
Er is bij andere weggebruikers ook nog veel onduidelijk over deze regels. Ook deze groep zou moeten worden "bijgeschoold". Voorlichting is erg belangrijk! Veel scootmobielgebruikers voelen zich onzeker, kwetsbaar en onveilig in het huidige drukke verkeer.

Vrijdag 3 april was de praktijkdag.
Onder een stralende voorjaarszon en een temperatuur van boven de 20 graden werd er door 3 groepen een praktijkrit door de bebouwde kom van Bladel gereden. Annie van Gorp, zelf scootmobielgebruikster, had de rit uitgezet en reed voorop. Op moeilijke punten werd gestopt en uitleg gegeven. Huub Heuts van VVN reed achteraan.
In de middagpauze werd er in den Herd een lunch aangeboden.
Op de parkeerplaats bij "De Schouw / Den Herd" was een hindernisbaan uitgezet. Allerlei moeilijke verkeerssituaties werden geoefend, zoals slalomrijden, door een smal en onder een laag poortje rijden, ringsteken, al rijdend een fles oppakken en verplaatsen, over een bultje, een scheve opstaande rand en een wip rijden, een noodstop maken en achteruit inparkeren.
Binnen in De Schouw werd door Ries Heijmans van de firma Doove, die scootmobielen fabriceert, technische voorlichting gegeven. Laurie Tijssen van de gemeente gaf uitleg over de WMO. Er waren ook bewegingsoefeningen o.l.v. Elly Paridaans.

Op het eind van de dag kwam de Bladelse burgemeester, de heer Swachten, de cursus afsluiten door het uitreiken van op naam gestelde certificaten aan de cursisten. Dit werd door de organisatie en de deelnemers ten zeerste gewaardeerd.

De werkgroep, die bestond uit Ad v.d. Heijden, Huub Heuts, Leo Antonis, Annie van Gorp, Jopie Koijen en George Koijen kijken met een goed gevoel terug op deze cursus, die zeker heeft bijgedragen aan het zelfvertrouwen van de cursisten.
De scootmobielgebruikers gaven aan dat deze dagen voor hen zeer zinvol zijn geweest. Zelfs een ervaren "scootmobieler" vertelde dat hij nog bijgeleerd heeft. De onervaren rijders hebben nu het gevoel dat ze met meer zelfvertrouwen, en dus veiliger, aan het verkeer kunnen deelnemen.
Mobiliteit is erg belangrijk, zeker voor deze mensen.

Wilt u meegenieten van de sfeer tijdens deze cursus, dan vindt u hier enkele foto's

Gewijzigd: 15 maart 2018 16:45.